کاربرد هوش مصنوعی در احراز هویت

کاربرد هوش مصنوعی در احراز هویت

فروزان موسوی نژاد
زمان مطالعه: 7 دقیقه آخرین بروزرسانی: 1402/05/24

می‌دانیم که مجرمان سایبری به طور مداوم در حال تغییر تاکتیک‌های خود هستند، از جمله استفاده از هوش مصنوعی در فعالیت‌های خرابکارانه. بنابراین، سیستم‌های احراز هویت نیز باید به منظور افزایش کارایی و امنیت، از هوش مصنوعی در فرآیندهای خود استفاده کنند. در حال حاضر با ظهور هوش مصنوعی، احراز هویت در حال تغییر است.

برای درک چگونگی این تغییر، در ادامه همراه ما باشید تا کاربرد هوش مصنوعی در احراز هویت را به صورت کامل بررسی کنیم.

کاربرد هوش مصنوعی در احراز هویت بیومتریک


احراز هویت بیومتریک، از ایمن‌ترین روش‌های تایید هویت کاربر است. در این روش از داده‌های بیومتریک هر فرد برای تایید هویت او استفاده می‌شود، داده‌هایی مانند اثر انگشت، چهره و صدا. در ادامه به جزئیات کاربرد هوش مصنوعی در احراز هویت بیومتریک می‌پردازیم.

  • الگو ضربه زدن به کلید:

درست مانند نوشتن، الگوی تایپ فرد نیز متفاوت است. هوش مصنوعی می‌تواند یک فرد را از الگوی تایپ او تشخیص دهد و هویت او را تأیید کند. از 3 فاکتور اصلی برای این کار استفاده می‌کند: مدت زمانی که کاربر برای فشار دادن یک کلید صرف می‌کند، زمان رها کردن یک کلید و فشار دادن کلید دیگر و سرعت تایپ است. همچنین این سیستم می‌تواند هر فرد را با توجه به پرکاربردترین کلیدهایی که استفاده می‌کند، شناسایی کند.

  • تشخیص چهره

فرآیندهای تشخیص چهره 2 بعدی را می‌توان به راحتی با یک تصویر یا یک ویدیو از مالک آن فریب داد. اینجاست که نقش هوش مصنوعی پررنگ می‌شود. هوش مصنوعی از فناوری تشخیص چهره بیومتریک سه بعدی استفاده می‌کند و می‌تواند چهره فرد را تشخیص داده و از تصاویر مختلف یاد بگیرد.

هوش مصنوعی همچنین می‌تواند تشخیص دهد که آیا فردی از ماسک صورت استفاده می‌کند، از تصویر یک عکس، تصویر صفحه نمایش استفاده می‌کند یا برای جعل هویت از یک سند دستکاری شده با تصویر جعلی استفاده می‌کند.

  • تشخیص صدا

تشخیص صدا را می‌توان برای روش‌های مختلفی مانند سفارش، پاسخ‌گویی، پخش موسیقی، سیستم‌های اتوماسیون خانگی، تلفن‌های هوشمند و غیره استفاده کرد. یکی دیگر از کاربردهای هوش مصنوعی در احراز هویت این است که می‌تواند صدای افراد را برای تایید بیومتریک ارزیابی کند.

گاهی اوقات این سیستم‌ها به دلیل صدای اضافه (نویز)، صدا را درک نمی‌کنند، اینجاست که هوش مصنوعی به کمک سیستم‌های تشخیص صدا آمده و برای این کار در این سیستم‌های بیومتریک استفاده می‌شود. با استفاده از هوش مصنوعی الگوهای صوتی مختلف مانند سرعت، لحن، لهجه و غیره نیز قابل تجزیه و تحلیل هستند.

فراشناسا نیز با ارائه سرویس احراز هویت مبتنی بر هوش مصنوعی، امکان شناسایی الکترونیکی مشتریان را برای کسب و کارها و سازمان‌های مختلف فراهم کرده است. در صورتی که کسب و کار و سازمان شما نیز نیازمند احراز هویت کاربران خود می‌باشد، برای کسب اطلاعات بیشتر روی دکمه زیر کلیک کنید:

نقش هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در احراز هویت چند عاملی


احراز هویت چند عاملی روشی است که کاربر برای دسترسی به یک منبع مانند یک برنامه کاربردی یا یک حساب آنلاین، به جز نام کاربری و رمز عبور، باید چندین فاکتور احراز هویت را ارسال کند که به عنوان احراز هویت چند عاملی شناخته می شود. در مطلبی که راجع به احراز هویت چند عاملی نوشته‌ایم، به طور مفصل راجع به این موضوع صحبت کرده‌ایم.

چندین روش وجود دارد که می‌توان از هوش مصنوعی برای MFA استفاده کرد و استفاده از آن در MFA یک پیشرفت نسبتا جدید است.

هوش مصنوعی می‌تواند با تجزیه و تحلیل رفتار کاربر و مقایسه آن با پایگاه داده‌ای از الگوهای شناخته شده، برای تأیید هویت کاربر استفاده شود. این نوع احراز هویت اغلب در ترکیب با روش‌های دیگر استفاده می‌شود، مانند الزام کاربر برای وارد کردن کدی که به دستگاه تلفن همراه او ارسال می‌شود.

زمانی که صحبت از تجزیه و تحلیل رفتار کاربر می‌شود، باید به نقش یادگیری ماشین نیز اشاره کنیم. هوش مصنوعی و زیرمجموعه‌های یادگیری ماشینی آن، فرآیند احراز هویت را به سطح جدیدی می‌برند. یادگیری ماشینی به شما امکان می‌دهد یک سیستم تأیید هویت قدرتمند ایجاد کنید که به دخالت ناچیز انسانی نیاز دارد.

از آنجایی که انواع مختلفی از اسناد مانند گذرنامه، گواهینامه رانندگی، کارت اقامت و موارد دیگر به عنوان مدرک هویت استفاده می‌شود، درک این تغییرات برای برنامه‌های احراز هویت می‌تواند چالش برانگیز باشد. با این حال، تأیید هویت مبتنی بر هوش مصنوعی به مجموعه‌ای از ابرداده‌ها در فرآیند تأیید اسناد مختلف بستگی دارد.

در واقع، ابرداده حاوی اطلاعاتی درباره اسناد در حال پردازش نیست، بلکه اطلاعات مربوط به فرآیندهای احراز هویت و نتیجه آن‌ها را در بر می گیرد.

کاربرد هوش مصنوعی در احراز هویت مبتنی بر ریسک


احراز هویت مبتنی بر ریسک روشی است که کاربرد هوش مصنوعی در احراز هویت بار دیگر به نمایش گذاشته می‌شود. هوش مصنوعی در یک سیستم داده‌های متنی را جمع‌آوری و پردازش می‌کند. این اطلاعات برای محاسبه امتیاز ریسک استفاده می‌شود و روش احراز هویت کاربر بر اساس این امتیاز ریسک انتخاب می‌شود:

  • کم خطر: ورود فقط به رمز عبور نیاز دارد.
  • ریسک متوسط: از احراز هویت چند عاملی استفاده شود.
    ریسک بالا: فرآیندهای احراز هویت چند عاملی انجام می‌شود و سیستم از طریق شماره تلفن و آدرس ایمیل ثبت شده به کاربر در مورد هرگونه فعالیت مشکوک هشدار می‌دهد.

متغیرهای زیر برای تعیین امتیاز ریسک در نظر گرفته می‌شوند:

  • زمان ورود: تلاش برای ورود به سیستم در مدت کوتاهی پس از فرآیند ورود اولیه
  • مکان: تلاش برای ورود به حساب کاربری از دو مکان جداگانه.
  • آدرس IP: به طور معمول، یک شخص تنها از یک آدرس IP وارد حساب خود می‌شود. هرگونه تغییر در این آدرس، می‌تواند از دلایل نیاز به احراز هویت مجدد باشد.

در هر کدام از مراحل بالا بسته به تنظیمات، پلتفرم ممکن است برای ورود به سیستم از شما فاکتور اضافه‌ای برای احراز هویت بخواهد یا ورود به سیستم را به طور کامل رد کند.

آینده هوش مصنوعی در احراز هویت چیست؟


احراز هویت مبتنی بر ریسک، روز به روز به هوشمندتر شدن ادامه خواهد داد. در نهایت، احراز هویت مبتنی بر ریسک احتمالاً از یادگیری تحت نظارت، به یادگیری بدون نظارت منتقل می‌شود، روشی که در آن هوش مصنوعی الگوهای جدیدی را پیدا می‌کند که ممکن است انسان‌ها آن را کشف نکرده باشند و عوامل بالقوه را برای ارزیابی پیش‌بینی کند.

همچنین می‌توانید انتظار داشته باشید که سیستم‌های احراز هویت مبتنی بر هوش مصنوعی گسترش یافته و احراز هویت پیوسته را در بر بگیرد. در این صورت، به جای ارزیابی تهدیدات در لحظه ورود، سیستم هوش مصنوعی تهدیدها را در طول session (نشست) کاربر شناسایی کرده و به آن‌ها پاسخ می‌دهند.

اگر کاربر به طور ناگهانی به مکان و دستگاه جدیدی نقل مکان کند یا تلاش کند به اطلاعات مالی غیرمرتبط با کارش دسترسی پیدا کند، از او خواسته می‌شود هویت خود را مجدد تایید کند.