فناوری تشخیص چهره و هوش مصنوعی چیست؟ و سیستم تشخیص چهره چگونه کار میکند؟ فناوری تشخیص چهره از دادههای بیومتریک استفاده میکند و سرانجام اطلاعات کاملی را ارائه میدهد. این کوتاهترین توضیحی است که میتوان برای فناوری تشخیص چهره ارائه داد. کاربردهای تشخیص چهره با هوش مصنوعی دارای طیف وسیعی می باشد که به تمامی کسب و کارها نفوذ پیدا کرده است. پیش بینی میشود که ترکیب این دو علم در کنار هم میتواند باعث کاهش نیروهای انسانی کسب و کارها شود. همراه ما باشید تا اطلاعات کاملی را درباره نحوه کارکرد، کاربردها و الگوریتمهای فناوری تشخیص چهره و هوش مصنوعی را به شما ارائه دهیم.
فناوری تشخیص چهره چیست؟
فناوری تشخیص چهره و هوش مصنوعی، یکی از شگردهای کارآمد برای اسکن چهره افراد و تشخیص هویت بصری آنها است. هوش مصنوعی با قابلیتهای خاصی که دارد، میتواند قدرت و ارزش سیستم تشخیص چهره را افزایش بدهد. سازوکار اصلی تکنولوژی تشخیص چهره با بینایی ماشین است. که نقاط متعدد چهره افراد به اعداد 0 و 1 تبدیل میشوند. در حقیقت، پایگاه دادهای که برای سیستم تشخیص چهره در نظر گرفته شده است، میتواند چهره سایر افراد را از یکدیگر تشخیص دهد.
آنچه که باعث گسترش کاربرد فناوری تشخیص چهره شده، وجود تفاوتهایی است که در چهره افراد به وضوح دیده میشود. کاربرد تشخیص چهره با رایانههای کامیپوتری و موبایلهای هوشمند به طور فزایندهای در حال رشد و توسعه است. بسیاری از کسب و کارهای نوپا و حتی قدیمی، از این فناوری برای شناسایی مشتریان خود استفاده میکنند. ناگفته نماند که حوزههای متعدد تجاری هم از فناوری تشخیص چهره برای افزایش امنیت خود بهره میبرند.
سیستم تشخیص چهره چگونه کار میکند؟
تصویر برداری حرارتی، نقشه برداری سه بعدی، بررسی فاصله میان نقاط خاص و متمایز کننده چهره از جمله فرآیندهایی هستند که در سیستم تشخیص چهره استفاده میشوند. نقشه برداری سه بعدی صورت جزو مهمترین مراحل سیستم تشخیص چهره افراد است که همه نقاط به صورت سه بعدی ثبت میشوند. سپس، در فرآیند تصویر برداری حرارتی، ابتدا گرمایی که از هر جسم تابانده میشود، به صورت هاله ثبت خواهد شد. بررسی فاصله میان نقاط خاص و متمایز کننده چهره سبب میشود که افراد به راحتی بتوانند از سیستمهایی که براساس فناوری تشخیص چهره کارکرد دارند، استفاده کنند.
تشخیص چهره در هوش مصنوعی
تشخیص چهره با هوش مصنوعی قرین شده است. چرا که تشخیص چهره با ریاضیات و ماشین صورت میگیرد. که آنها در زیرمجموعه هوش مصنوعی قرار دارند. در ضمن، شبکه عصبی مصنوعی هم در فرآیند تشخیص چهره با هوش مصنوعی سهم بسیار زیادی دارد. که الگوریتمهای زیادی بر روی آن پیاده سازی میشوند. به همین خاطر است که میتوان گفت اگر هوش مصنوعی نبود، فناوری تشخیص چهره نمیتوانست نیاز بسیاری از کسب و کارها و افراد را رفع کند.

کاربردهای سیستم تشخیص چهره چیست؟
فناوری تشخیص چهره را میتوان منعطف و در عین حال، پیچیده و پیشرفته دانست. به طوری که کاربردهای سیستم تشخیص چهره به هر نوع کسب و کاری قدم گذاشته اند و تغییر و تحولات بسیار زیادی را پدید آورده اند.
1. کاربرد تشخیص چهره در موبایلهای هوشمند
رایج ترین کاربرد تشخیص چهره همان قفل موبایل است که از ویژگیهای بیومتریک شما برای احراز هویت تصویری استفاده میکند. هویت تصویری شما میتواند اثر انگشت، چهره و حتی رنگ عنبیه چشم باشد. این قابلیت بخصوص و تمامعیار باعث میشود که بعد از به سرقت رفتن موبایل، اطلاعات در دسترس سایر افراد قرار نگیرد. به همین خاطر میتوان گفت که یکی از مهمترین کاربردهای تشخیص چهره در موبایلهای هوشمند، محافظت از تمام اطلاعاتی است که هر فرد دارد.
2. کاربرد تشخیص چهره در شناسایی افراد
شناسایی افراد در محیطهای شلوغ، کار سخت و دشواری به نظر میرسید که با ظهور فناوری تشخیص چهره، آسانتر شد. به طوری که با کاربرد تشخیص چهره میتوان چهره افراد گمشده را به راحتی و در هر زمانی، توسط سیستمهای دیجیتال ارزیابی کرد. در نهایت، فرآیند تطبیق عکس فرد با چهره فرد گمشده به سرعت انجام خواهد شد.
غیر از این مورد، قابلیت شناسایی افراد در شبکههای اجتماعی به واسطه تشخیص چهره هوش مصنوعی امکانپذیر شد. برای نمونه، بعد از به اشتراک گذاری تصاویر در فیسبوک، شاهد پیشنهادات متعددی برای تگ کردن شبیهترین فرد در تصاویر هستید.
3. کاربرد تشخیص چهره در سرویسهای امنیتی
سرویسهای امنیتی از بهترین راهکار یعنی فناوری تشخیص چهره استفاده میکنند تا بتوانند عبور افراد را به طور کامل رصد کنند. از آنجایی که سازوکار هوش مصنوعی به درک و تحلیل انسان شبیهتر میشود، احتمال وجود خطا در تشخیص سرویسهای امنیتی به صفر خواهد رسید.
یکی از سرویسهای امنیتی، سیستم حضور و غیاب است. انجام حضور و غیاب افراد در محیطهای تجاری، مدرسهها و سایر مکانهای آموزشی، یکی دیگر از کاربردهای تشخیص چهره است. مزایای منحصربهفرد فناوری تشخیص چهره و هوش مصنوعی تا حد زیادی گسترش یافته است. امروزه شاهد، دستگاههای حضور و غیاب آنلاین هستیم. از مزایای این کاربرد میتوان به کاهش چشمگیر زمان، ثبت دقیق و لحظهای و اتوماتیک شدن تمامی فرآیندهای آموزش اشاره کرد.
سرویس امنیتی میتواند همان درب ورودی خانه شما باشد که بدون استفاده از کلید و تنها با اثر انگشت خود، وارد خانه میشوید.
4. کاربرد تشخیص چهره در تایید هویت افراد
هویت افراد در پایگاه دادهای که در کنار فناوری تشخیص چهره وجود دارد. به کسب و کارها کمک میکند تا بتوانند هویت افراد را بدون نیاز به حضور آنها تشخیص بدهند. البته در گذشته، تنها از اثر اسکن انگشت دست برای تایید اطلاعات هویت افراد حقیقی در سیستم بانکداری مانند خودپردازها استفاده میشد. در حال حاضر هم از سیستم تشخیص افراد استفاده میکنند. تا تمامی اطلاعات حساب فرد تنها با استفاده از ثبت چهره و سایر خصوصیات بیومتریک انجام شود. در این صورت، میتوان گفت که بسیاری از مشاغل به ناچار از این سیستم قدرتمند استفاده میکنند که کاهش نیروهای انسانی را به همراه خواهد داشت.

5. کاربرد تشخیص چهره برای افراد نابینا و کمبینا
از آنجایی که فناوری تشخیص چهره از هوش مصنوعی استفاده میکند، خیلی عجیب نیست که همانند انسانها بتواند چهره افراد را تشخیص بدهد. اهمیت و کارایی این قابلیت، زمانی مشخص میشود که افراد نابینا و یا کمبینا از اپلیکیشنهای تشخیص چهره برای بررسی و ارزیابی حالت چهره سایر افراد استفاده میکنند؛ بدون آنکه نیاز به حضور افراد سالم برای ادامه زندگی روزمره خد داشته باشند.
6. کاربرد تشخیص چهره در شناسایی بیماریها و علل مرگ
هر چقدر که از زمان استفاده و توسعه گسترده فناوری تشخیص چهره میگذرد، میتوان شاهد نتایج ارزشمندتری از آن بود؛ چرا که الگوریتمهای هوش مصنوعی در تشخیص ویژگیهای بیومتریک روزبهروز پیچیده و پیشرفته میشوند. بیماریهایی که باعث تغییر چهره فرد میشوند، با این فناوری قابل تشخیص هستند و کمک شایانی به شما میکنند تا بدون مراجعه به مراکز درمانی هم بتوانید اطلاعات کاملی راجع به نوع بیماری و علائم آن هم داشته باشید.
افرادی هم که در حوادث متعدد، جان خود را از دست میدهند؛ تشخیص چهره هوش مصنوعی به داد آنها میرسد. برای مثال، افرادی که بخش چشمگیری از پوست صورت و فرم صورت آنها در اثر سانحه تغییر زیادی کرده است؛ با استفاده از این فناوری ارزیابی میشوند و هویت آنها مشخص میشود.
7. کاربرد تشخیص چهره برای محافظت از افراد
محافظت از افراد در محیطهای اداری و آموزشی، یکی از مفیدترین کاربردهای تشخیص چهره است. به طوری که تمامی افرادی که در یک محل حضور دارند، توسط فناوری تشخیص چهره و هوش مصنوعی، به سرعت ارزیابی میشوند. سپس، با ارزیابی خصوصیات افراد میتوانید از سابقه کیفری و یا وضعیت فرد مطلع شوید. بگذارید با یک مثال ساده، این موضوع را توضیح دهیم. فرض کنید که فروشنده طلا و جواهرات هستید که هر لحظه ممکن است شما، مغازه و تمام داراییهایتان به خطر بیافتد. به همین خاطر، با عبور و مرور افراد بسیار زیاد ممکن است نگرانی شما بیشتر شود. در صورتی که از اپلیکیشنهای قدرت گرفته از تشخیص چهره هوش مصنوعی استفاده کنید، از وضعیت هر مشتری به خوبی اطلاع خواهید داشت. در نهایت، به طور کنترل شده در جهت محافظت از جان و مالتان کوشا باشید.
8. کاربرد تشخیص چهره برای حیوانات گمشده
فناوری تشخیص چهره تنها محدود به صورت و پوست انسان نمیشود. امروزه، تشخیص صورت حیوانات هم امکانپذیر شده است. به طوری که با ارسال تصویر حیوان خانگی و مقایسه آن با حیواناتی که در مراکز پناهندگی نگهداری میشوند، میتوانید به سرعت در جهت جستوجو و یافتن آن اقدام کنید.
9. کاربرد تشخیص چهره در احراز هویت
به احتمال زیاد، شما هم شاهد قابلیت احراز هویت غیر حضوری در سامانههای مالی بوده اید. فناوری تشخیص چهره همان اساس کار است که احراز هویت را آسان میکند. همچنین نیازی نیست که به صورت فیزیکی در محل ثبت نام، اقدام کنید. شرکتهای تجارت الکترونیک تا جایی که توانسته اند از این قابلیت بهره برده اند. ثبت اثر انگشت، ثبت چهره کامل افراد و ثبت تُن صدای آنها از نمونههای رایجی است که در فرآیند احراز هویت از آنها استفاده میشود.

10.کاربرد تشخیص چهره در بهینه کردن تبلیغات
تبلیغاتی که در شبکه های اجتماعی به کاربران نمایش داده میشوند، تا حدود زیادی با فناوری تشخیص چهره امکان میپذیرد. برای مثال، اگر افرادی در بازه سنی 30 تا 40 سال در ویدئوهای تبلیغاتی حضور دارند. سعی میشود که محتوای ویدئو برای افرادی نمایش داده شود که در همین بازه سنی قرار دارند.
این موضوع را میتوان از محتواهای تصویری شبکه اجتماعی مانند اینستاگرام متوجه شد. اکسپلور اینستاگرام شخصی شما پُر است از محتواهایی که هم سن و سالهای شما به اشتراک گذاشته اند. حتی افرادی که برای دنبال کردن به شما پیشنهاد میشود، براساس بازه سنی شما است که با استفاده از فناوری تشخیص هوش مصنوعی ارزیابی میشود.
الگوریتم تشخیص چهره در هوش مصنوعی چگونه است؟
الگوریتمی که برای تشخیص چهره در هوش مصنوعی استفاده میشود. از سه نوع راهکار اصلی پیروی میکند. یادگیری، استدلال و درک همان سه نوع راهکارهایی هستند که برای هوشمند شدن سیستم تشخیص چهره استفاده میشوند. سپس، شبکه عصبی عمیق صورت انسان برای این الگوریتم به کار گرفته میشود. به طوری که با هر بار ارائه تصویر جدید به الگوریتم میتوان شاهد نتایج منحصربهفردی بود. این نتایج با استفاده از عملیات کامپیوتری که 0 و 1 هستند، به دست میآیند.
البته در نظر داشته باشید که پروسه الگوریتم تشخیص چهره میتواند خیلی پیچیدهتر از آنچه که گفتیم، باشد. به طوری که با هر بار ارائه تصویر جدید به این الگوریتم میتوان سطح قدرت و تشخیص آن را افزایش داد و بالا برد. به همین دلیل است که الگوریتم تشخیص چهره در هوش مصنوعی با گذشت زمان میتواند توسعه پیدا کرده و کسب و کارهای زیادی را متحول کند. تعداد اندکی از الگوریتمهای جدید تشخیص چهره در هوش مصنوع میتوانند از اشکال انتزاعی بهره بگیرند و در نهایت، چهره یک فرد را رسم کنند.
کاربرد پردازش تصویر در تشخیص چهره چیست؟
کاربرد پردازش تصویر در تشخیص چهره تا حدود زیادی به بینایی ماشین مربوط میشود. چرا که بینایی ماشین میتواند به درک، تحلیل و آنالیز تصویر بپردازد. در صورتی که پردازش تصویر به صورت عام به معنای ویرایش تصویر است و نمیتوان درک، تحلیل و آنالیز را به آن نسبت داد.
بینایی ماشین شامل چندین پروسه است که کامپیوترها برای شبیه سازی آنها، دست و پنجه نرم میکنند. در حال حاضر، از یادگیری عمیق و پیچیدهای به نام شبکه عصبی کانولوشون برای افزایش قدرت بینایی ماشین استفاده میشود که حتی ویدئوهای متحرک را هم میتوان با آن تحلیل کرد. یادگیری عمیق و پیچیده با شبکه عصبی کانولوشون نیاز جدی به GPU دارند. این درحالی است که یادگیری ماشینی صرفا با کمترین امکانات صورت میپذریرد.
کاربرد سیستم خبره در تشخیص چهره
کاربرد سیستم خبره در تشخیص چهره میتوانند همانند کاربردهای هوش مصنوعی، گسترده باشد. چرا که سیستم خبره در زیرمجموعه هوش مصنوعی قرار دارد.
1.کاربرد سیستم خبره در نگهداری اطلاعات حاصل از تشخیص چهره
نگهداری حجم زیادی از اطلاعات، یکی از کاربردهای سیستم خبره در تشخیص چهره است. به طوری که تمامی اطلاعات کامپیوتری حاصل از الگوریتم تشخیص چهره در آن ذخیره میشود و در نهایت، اطلاعات کاملی ارائه خواهد شد.
2. کاربرد سیستم خبره در کاهش زمان ارائه نتایج از تشخیص چهره
پاسخهایی که تکراری هستند، میتوانند باعث افت کیفیت و عملکرد فناوری تشخیص چهره شوند. این پاسخهای تکراری باید به صورت کنترل شده و هوشمندانه در مدت کوتاهی بررسی شوند. سیستم خبره میتواند همین کار را انجام بدهد که نیازی به صرف زمان طولانی برای دستیابی به اطلاعات تشخیص چهره نباشد.
3. کاربرد سیستم خبره در افزایش زمان ارائه اطلاعات حاصل از تشخیص چهره
یکی از کاربردهای سیستم خبره این است. که میتواند جایگزین نیروی انسانی متخصص شود. به طوری که طیف بسیار زیادی از کارها را خیلی با دقت بالا انجام بدهد. با توجه به این موضوع میتوان متوجه شد که وجود سیستم خبره باعث کاهش تعداد نیروهای انسانی خواهد شد.
منبع : سایت فراشناسا
نظر شما چیه؟