احراز هویت چند عاملی MFA و دوعاملی؛ چیستی و نحوه عملکرد آن

احراز هویت چند عاملی MFA و دوعاملی؛ چیستی و نحوه عملکرد آن

میلاد حسینی
زمان مطالعه: 6 دقیقه آخرین بروزرسانی: 1402/05/21 0 دیدگاه

احراز هویت چند عاملی یا MFA با نام احراز هویت چند فاکتوری هم شناخته می‌شود. هدف از احراز هویت چندعاملی ایجاد یک سیستم امنیتی چند لایه است تا افراد دیگر، مجاز به دسترسی به سیستم، حساب یا شبکه نباشند.

در این روش، اگر یک عامل توسط یک هکر یا یک کاربر غیرمجاز در معرض خطر قرار بگیرد، ریسک به خطر افتادن عامل دیگر بسیار کم است. بنابراین، این روش به طور موثری می‌تواند امنیت و اطمینان بیشتری را برای کنترل دسترسی کاربران ایجاد کند.

در ادامه، با تعریف، ماهیت و اساس احراز هویت چندعاملی و دو عاملی آشنا خواهید شد.

فراشناسا
برای سازمان‌ها و پلتفرم‌های آنلاین

فراشناسا، ارائه دهنده راهکارهای شناسایی الکترونیک مشتری می‌باشد و یکی از سرویس‌های آن، سرویس احراز هویت است.

در صورتی که کسب و کار و سازمان شما نیز نیازمند احراز هویت کاربران خود می‌باشد، برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت سرویس احراز هویت بیومتریک، روی دکمه زیر کلیک کنید:

احراز هویت چند عاملی چیست؟


احراز هویت چند عاملی (MFA) یک فرآیند ورود به حساب چند مرحله‌ای است که کاربران را ملزم می‌کند دو یا چند عامل تایید اضافی (به جز رمز عبور) را برای دسترسی به منبع مورد نظر، وارد کنند.

به عنوان مثال، ممکن است از کاربران خواسته شود که کد ارسال شده به ایمیل خود را، همراه با رمز عبور وارد کنند. مرحله نهایی احراز هویت هم می‌تواند استفاده از داده‌های بیومتریک مانند اثر انگشت فرد باشد. به این ترتیب، احتمال حمله سایبری موفقیت آمیز کاهش پیدا می‌کند.

نمونه احراز هویت چند عاملی

چرا استفاده از احراز هویت چند عاملی ضرورت دارد؟

امنیت دیجیتال در دنیای امروز حیاتی است، زیرا هم کسب و کارها و هم کاربران اطلاعات حساس خود را به صورت آنلاین تبادل می‌کنند. نام‌های کاربری و رمزهای عبور، در برابر حملات سایبری brute force آسیب‌پذیر بوده و می‌توانند به سرقت بروند.

اجبار استفاده از یک عامل دیگر به جز رمز عبور برای تأیید هویت کاربران و ارائه دسترسی سریع و راحت به کاربران مجاز، به معنای افزایش امنیت سازمان شماست.

بیشتر بخوانید: احراز هویت بیومتریک چیست؟

احراز هویت دو عاملی چیست؟

همانطور که مشخص است، احراز هویت دو عاملی یا 2FA در زیر مجموعه‌ی احراز هویت چندعاملی قرار دارد. در احراز هویت دوعاملی از تایید دو مرحله‌ای برای کنترل دسترسی کاربران استفاده می‌شود. یعنی کاربران ملزم به وارد کردن دو نوع شناسه مختلف برای دسترسی به حساب، سامانه یا شبکه هستند.

در حقیقت، فرآیند احراز هویت دوعاملی به این صورت است که با تایید یک عامل احراز هویت در مقابل عامل دوم، هویت کاربر تایید می‌شود.

بررسی عوامل احراز هویت چندعاملی


کاربران در MFA، حداقل از دو عامل که با یکدیگر تفاوت دارند؛ استفاده می‌‌کنند. برای مثال، اقدامات امنیتی بیشتر سازمان‌ها شامل 3 نوع عامل در احراز هویت است. عوامل احراز هویت mfa به صورت زیر است:

1 دانش – چیزی که می‌دانید.

2 دارایی – چیزی که دارید.

3 ویژگی بیومتریک – چیزی که هستید.

در ادامه این مقاله قصد داریم توضیح دهیم که هر کدام از این عوامل احراز هویت چندعاملی چیست، چرا مهم است و چگونه می‌توانیم از آن‌ها برای تقویت اقدامات امنیتی و اطلاعات خصوصی کاربران استفاده کنیم!

1 دانش (چیزی که می‌دانید)

اولین و متداول‌ترین عامل مورد نیاز برای احراز هویت چند فاکتوری، چیزی است که شما می‌دانید. رمز عبور یا پاسخ یک سوال امنیتی شخصی، مهم‌ترین نمونه‌های این فاکتور هستند.

2 دارایی یا مالکیت (چیزی که دارید)

دومین عامل تایید در احراز هویت چندعاملی، همان چیزی است که شما دارید. اغلب فاکتور مالکیت همراه با یک برنامه تولید رمز یک بار مصرف فراهم می‌شود.

رمز یک بار مصرفی که توسط برنامه‌های تلفن همراه تولید شده یا از طریق پیامک و ایمیل برای شما ارسال می‌شود، بارزترین نمونه این مورد است.

توکن‌های امنیتی (دستگاه‌های سخت افزاری کوچکی هستند که اطلاعات شخصی کاربر را ذخیره می‌کنند و برای احراز هویت الکترونیکی آن شخص استفاده می‌شوند) هم نمونه دیگری از احراز هویت چند عامله از طریق عامل مالکیت است.

3 ویژگی بیومتریک و ذاتی (چیزی که شما هستید)

امن‌ترین عامل احراز هویت چند عاملی، ویژگی‌های بیومتریک و ذاتی است که برای شناسایی کاربران و کنترل دسترسی آن‌ها استفاده می‌شود. ویژگی‌های بیومتریک شامل اسکن اثر انگشت، اسکن شبکیه چشم، تشخیص چهره و هر نوع شناسه‌ی بیومتریک دیگری است.

(عامل بیومتریک به این دلیل جزو امن‌ترین عوامل احراز هویت mfa است که امکان تقلب یا جعل توسط هکرها و کلاهبرداران در آن وجود ندارد.)

مزایای احراز هویت چند عامله


از مزایای احراز هویت چند عاملی می‌توانیم به افزایش امنیت، محافظت در برابر کلاهبرداران، همچنین انطباق با مقررات، تجربه کاربری بهتر و سهولت در کاربری اشاره کرد.

مزیت اصلی MFA این است که احتمال جعل هویت کاربر به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. زیرا، با افزودن یک عامل حساس به نام ویژگی بیومتریک به فرآیند احراز هویت، هکرهای حرفه‌ای و حتی کسانی که رمز ورود کاربر را دارند؛ نمی‌توانند به جای او به شبکه، حساب و یا اطلاعات دسترسی پیدا کنند.

این نه تنها به شرکت‌های مهم امنیتی، اطمینان خاطر می‌بخشد؛ بلکه به آنها این قابلیت را می‌دهد که اطلاعات حساس خود را با یک لایه امنیتی دیگر محافظت کنند و در نتیجه، عملکرد سازمان را بهبود ببخشند.

بررسی خدمات احراز هویت فراشناسا در یک نگاه


همانطور که گفتیم در احراز هویت چندعاملی ، حداقل از دو مورد از عواملی که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم؛ برای تایید هویت کاربران استفاده می‌شود. در این میان، احراز هویت از طریق ویژگی‌های بیومتریک از امنیت بسیار بالاتری نسبت به سایر روش‌ها برخوردار است.

فراشناسا به عنوان اولین و بزرگترین پلتفرم ارائه خدمات در زمینه احراز هویت دیجیتال در کشور با استفاده از تکنولوژی‌های هوش مصنوعی یعنی تشخیص زنده بودن (Liveness Detection) و یادگیری عمیق (Deep Learning) توانسته مسیر احراز هویت با کمترین خطا را به واسطه استفاده از ویژگی‌های بیومتریک هموار کند و ریسک نفوذ را برای کلاهبرداران و هکرها به صفر برساند.

سوالات متداول

احراز هویت چند عاملی چیست؟

MFA یا احراز هویت چندعاملی، یک راه حل امنیتی است که از ترکیبی از دو یا چند فاکتور برای تایید هویت کاربر و کنترل دسترسی آن به سیستم استفاده می‌کند.

احراز هویت دو عاملی چیست؟

2FA یا احراز هویت دوعاملی در زیر مجموعه‌ی احراز هویت چندعامله قرار دارد. در این روش امنیتی، احراز هویت کاربر با تایید یک عامل در مقابل عامل دوم انجام می‌شود.

سوالات خود را در قسمت دیدگاه از کارشناسان ما بپرسید.

دیدگاهتان را بنویسید