6 کاربرد تشخیص چهره (با هوش مصنوعی) در جهان (جدید و کاربردی)

6 کاربرد تشخیص چهره (با هوش مصنوعی) در جهان (جدید و کاربردی)

فائزه حسین زاده
زمان مطالعه: 9 دقیقه آخرین بروزرسانی: 1402/06/29 0 دیدگاه

کاربرد فناوری تشخیص چهره در همه‌ی نقاط جهان به طور چشم‌گیر در حال افزایش است. در واقع، چیزی که زمانی به عنوان یک ویژگی خاص برای فیلم‌های علمی و تخیلی شروع می‌شد، اکنون بخشی از زندگی روزمره ما انسان‌‌ها محسوب می‌شود.

برای مثال، هر بار که قفل تلفن خود را باز می‌کنیم، دوستان را در یک پست فیسبوک تگ می‌کنیم یا در حال عبور از گمرک عبور هستیم؛ از فرآیند تشخیص چهره پیروی می‌کنیم.

اعداد و ارقام هم ماهیتِ همه‌جاحاضرِ سیستم تشخیص چهره و کاربرد آن را ثابت می‌کنند. در سال 2020، بازار جهانی نرم افزار تشخیص چهره 3.72 میلیارد دلار برآورد شد و انتظار می‌رود تا سال 2026 به مرز 11.62 میلیارد دلار برسد.

بیشتر بخوانید: فناوری تشخیص چهره

کاربرد تشخیص چهره چیست؟


طرفداران گسترش کاربردهای تشخیص چهره در محیط‌های سازمانی بر این باور هستند که این فناوری می‌تواند مزایای بسیار بیشتری را به همراه داشته باشد. تایید و احراز هویت افراد، کنترل و تعیین دسترسی و دوربین تشخیص چهره نمونه‌های از کاربرد آن هستند.

در ادامه‌ی این مطلب به بخشی از کاربردهای پیاده سازی شده‌ی فناوری تشخیص چهره در جهان اشاره کردیم:

1 تایید و احراز هویت مشتری در بانک‌ها

کاربرد های تشخیص چهره با ماهیت احراز هویت و شناسایی افراد تا حد زیادی گره خورده است. بانک‌ها، موسسات مالی و یا هر نوع تجارتی که وظیفه‌ی نگهداری از اطلاعات با ارزش مانند پول و هویت افراد را دارد، می‌توانید از این تکنولوژی برای جلوگیری از تهدیدهای امنیتی با اشکال متفاوت استفاده کند.

از آنجایی که طیف زیادی از خدمات مالی به طور کامل دیجیتالی شده‌اند، طبیعی است که مراحل تایید مشتری هم آنلاین دنبال شود. با تکیه بر eKYC ، نسخه دیجیتالی و استاندارد “مشتری خود را بشناسید” که فرآیند تأیید و احراز هویت داده‌های مشتری را کنترل می‌کند، اکنون موسسات مالی می‌توانند فرآیند ورود مشتری را به طور کامل به حالت آنلاین تغییر دهند.

در حالی که eKYC از اثر انگشت به عنوان یک روش احراز هویت استفاده می‌کند، تشخیص چهره ممکن است به جایگزین مناسبی تبدیل شود. گفتنی است که سرویس امضای دیجیتال و سرویس احراز هویت غیر حضوری فراشناسا مبتنی بر تکنولوژی تشخیص چهره پیاده سازی شده‌اند.

کاربرد تشخیص چهره

2 نرم افزار تشخیص چهره

کاربرد فناوری تشخیص چهره را می‌توان در اپلیکیشن‌ها و حتی سخت افزارهایی که به طور روزمره از آن‌ها استفاده می‌کنیم، ببینید. Phototheca یکی از نرم افزارهای تشخیص چهره است. نحوه کار این نرم افزار به صورتی است که چهره‌ها را نسبت به یکدیگر مقایسه می‌کند و تشخیص می‌دهد که چهره‌های موجود در یک عکس، متعلق به چه کسانی هستند.

Luxand، FaceApp و FaceFirst هم در رده‌بندی بهترین نرم افزارهای تشخیص چهره از روی عکس در سال 2022 قرار دارند.

3 مهاجرت

اعمال راهکارهای اطمینان بخش در نقل و انتقالات مسافران در طی مهاجرت با استفاده از فناوری تشخیص چهره، قابل انجام است. یکی از مهم‌ترین کاربردهای این فناوری، تشخیص مجرمانی است که قصد عبور از مرز را دارند، اما به دلایلی قانونی و معتبر، مجاز به انجام این کار نیستند.

به طور معمول، بخش‌های دولتی از این قابلیت برای رعایت استانداردهای ورود و خروج به کشور استفاده می‌کنند.

4 تشخیص چهره در حوزه سلامت

راه حل‌های تشخیص چهره به ردیابی بیماران و جلوگیری از قرار گرفتن در برابر خطرات دیگر کمک می‌کند. از طرفی، مشکل کمبود منابع و بهبود کنترل اوضاع در کوتاه‌ترین زمان جزو مزیت‌های کاربرد این فناوری خیره‌کننده محسوب می‌شوند. در بخش زیر، 3 نمونه از کاربردهای اسکن چهره (نوع پیشرفته) را بررسی کردیم:

سیستم محیط‌های بیمارستان

وقتی فناوری تشخیص چهره در سیستم نظارت تصویری یک بیمارستان گنجانده شود، روند بررسی بیمار ساده‌تر می‌شود، کارکنان بیمارستان و بیماران از کاغذبازی رها می‌شوند و از خطای انسانی جلوگیری خواهد شد. همچنین، با «نگاه کردن» به یک بیمار به واسطه‌ی یک سیستم تشخیص چهره می‌توانید هویت و داده‌های بیمه‌ی او را تایید کنید. بنابراین، روند پذیرش بیمار تسریع می‌شود و به طور هوشمندانه، از تقلب جلوگیری خواهد شد.

در کل، فناوری‌های بیومتریک از جمله تشخیص چهره می‌توانند برای تایید هویت بیماران جراحی، شناسایی بیمارانی که بدون همراهی یک کارمند پزشکی هستند و ردیابی افرادی که به یک محیط پزشکی وارد و خارج می‌شوند؛ به منظور جلوگیری از تهدیدات امنیتی استفاده شوند.

تشخیص اختلالات ژنتیکی

فناوری تشخیص چهره می‌تواند به تشخیص اختلالات ژنتیکی نادر، به ویژه آنهایی که علائم خفیف دارند، کمک کند. یکی از نمونه‌های این کمک‌ها را می‌توانید در برنامه face2gene مشاهده کنید. درواقع، این اپلیکیشن یک نوع برنامه فنوتیپ است که ارزیابی‌های ژنتیکی جامع و دقیقی را به کاربران ارائه می‌کند.

اپلیکیشن face2gene برای طبقه‌بندی ویژگی‌های متمایز صورت در عکس‌های افراد مبتلا به اختلالات مادرزادی و رشد عصبی، متکی بر الگوریتم‌های یادگیری ماشینی و شبکه‌های عصبی شبیه به مغز انسان است. این مدل با استفاده از الگوهایی که از تصاویر چهره استنباط می‌کند، به تشخیص بیماری‌های احتمالی می‌پردازد و فهرستی از گزینه‌ها را ارائه می‌دهد.

نحوه کار اپلیکیشن موبایلی face2gene به این صورت است که نرم افزار، عکس یک بیمار را اسکن می‌کند، از صورت او با 130 علامت مشخص نقشه برداری می‌شود. سپس، از علم یادگیری ماشین برای تطبیق ویژگی‌های چهره شناسایی‌شده با شرایط ژنتیکی نادر استفاده می‌کند. در نتیجه، این برنامه قادر است یک لیست از تشخیص‌های نهفته را تولید کند که هر کدام دارای یک امتیاز احتمال هستند. برای مثال، کادر پزشکی با کمک Face2Gene، یک مورد نادر از سندرم Wiedemann-Steiner را شناسایی کردند.

جالب است بدانید که Face2Gene اولین برنامه ای نیست که برای تشخیص بیماری‌های نادر به تشخیص چهره متکی است، اگرچه یکی از محبوب ترین ها است! توسعه‌دهندگان این اپلیکیشن گزارش می‌دهند که این نرم افزار برای ارزیابی 250000 بیمار استفاده شده و به شناسایی 7000 بیماری کمک کرده است.

تسهیل روان درمانی

یکی نمونه از کاربرد تشخیص چهره، کمک به ردیابی الگوها و رفتارهای سلامت روان بیماران است. به عنوان مثال، این نرم افزار می‌تواند حالت عاطفی را تفسیر کند و ایمنی بیماران مستعد رفتارهای مخاطره آمیز را بهبود می‌بخشد.

همچنین، فناوری تشخیص چهره می‌تواند به پزشکان کمک کند تا با استرس نیز کنار بیایند. برای پی بردن به این واقعیت بالقوه می‌توانید به گزارش‌ها توجه کنید. بر اساس گزارش Medscape ، 44 درصد از پزشکان احساس خستگی، 11 درصد افسرده عامیانه و 4 درصد از آن‌ها افسردگی بالینی دارند. تجزیه و تحلیل صورت مبتنی بر فناوری تشخیص چهره برای شناسایی این شرایط و تشویق کارکنان پزشکی برای انجام اقدامات کاهش استرس گزارش شده است.

افراد با نیازهای ویژه نیز می‌توانند از تشخیص چهره بهره‌مند شوند. به عنوان مثال، توسعه‌دهندگان بیان می‌کنند که این دست از راه حل آن‌ها می‌تواند به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کند تا حالت‌های چهره را تشخیص دهند و کیفیت تعاملات اجتماعی خود را بهبود ببخشند.

علاوه براین، کارآزمایی‌های متعدد نشان داده که کودکانی که از نرم‌افزار تشخیص چهره همراه با مراقبت‌های استاندارد پیروی می‌کردند، در مقایسه با گروه کنترل که فقط مراقبت‌های سنتی را دریافت می‌کردند؛ در جامعه‌پذیری بهبود یافتند.

5 پرداخت بدون تماس (تسویه‌حساب مبتنی بر تشخیص چهره)

مدتی است که فروشگاه‌ها به کاربرد تشخیص چهره روی آورده‌اند. پرداخت‌های بدون تماس با قابلیت تشخیص چهره از مهم‌ترین کاربردهای این تکنولوژی در فروشگاه‌ها است. زیرا، فناوری پرداخت‌های بدون تماس به الگوریتم‌های یادگیری ماشینی متکی است تا به مشتریان این امکان را بدهد که صرفاً با اسکن چهره‌ خود، هزینه‌ی کالاها را بپردازند.

در خارج از ایران، پرداخت کالا بدون تماس با استفاده از برچسب RFID قابل انجام است. به طوری که چهره مشتری با روش پرداخت خاصی در پایگاه داده منطبق می‌شود و دیگر نیازی به اسکن دستی اقلام خریداری شده یا برقراری ارتباط با صندوقدار نیست.

خواندنی است که تسویه‌حساب مبتنی بر تشخیص چهره، مدت‌ها در چین رایج بوده است. حتی قبل از همه‌گیری کرونا، بیش از 60 درصد از خریدهای انجام شده در روز جمعه سیاه با گرفتن عکس سلفی پرداخت می‌شد.

6 سیستم وفادارای فروشگاه‌ها با دوربین تشخیص چهره

فناوری تشخیص چهره که با سایر قابلیت‌های دوربین‌های مداربسته فروشگاه ادغام شده است، می‌تواند به صاحبان فروشگاه‌ها کمک کند تا بدون وقفه به مشتریان وفادار در تجربه خریدشان پاداش دهند.

برای مثال، لحظه‌ای که یکی از اعضای باشگاه وفاداری وارد فروشگاه می‌شود، سیستم تشخیص چهره مشتری را شناسایی می‌کند و با تخفیف شخصی به او پاداش می‌دهد یا در مورد معاملات یا محصولاتی که ممکن است به آنها علاقه‌مند باشد، به او اطلاع می‌دهد.

همانطور که می‌دانید برنامه‌های وفاداری که با تکنولوژی تشخیص چهره پیاده سازی می‌شوند، در خارج از ایران هستند. برای مثال، گروه کالی یکی از اولین شرکت‌های آمریکایی بود که برنامه وفاداری تشخیص چهره را اجرا کرد. آنها، رستوران‌های خود را به کیوسک‌های سلف سرویس متکی بر هوش مصنوعی مجهز کردند.

گروه کالی، مشتریان ثبت نام شده را با استفاده از هوش مصنوعی، شناسایی کرده و به محض نزدیک شدن به کیوسک، حساب‌های وفاداری آنها را فعال می‌کند. در این شرایط، پرداخت‌ها از طریق تشخیص چهره نیز انجام می‌شود.

سوالات متداول


کاربرد تشخیص چهره چیست؟

کاربرد عمده و اصلی فناوری تشخیص چهره این است که افراد یک محیط مشخص و تعریف‌شده را شناسایی می‌کند. بنابراین، در هر محیطی که به شناسایی افراد و کنترل دسترسی آن‌ها نیاز است، از کاربرد این فناوری می‌توان استفاده کرد.

دوربین تشخیص چهره چیست؟

دوربین‌های مداربسته که قابلیت تشخیص چهره دارند، می‌توانند چهره فرد را در موقعیت‎های مختلف شناسایی کنند. پس از گذر از مرحله ی تشخیص چهره، تصویر فرد ثبت و ذخیره می‌شود.

منبع : فراشناسا

دیدگاهتان را بنویسید