نکات مهم امضای دیجیتال (برای اشخاص حقیقی و حقوقی)
آیا شما جزو یکی از این دو دسته افراد هستید؟
- می خواهید برای شخص خودتان، امضای دیجیتال ثبت و فعالسازی کنید.
- می خواهید از زیرساخت این فناوری در شرکتتان استفاده کرده و از مزایای آن بهره مند شوید.
چه متقاضی حقیقی باشید و چه حقوقی، لطفا در رابطه با امضا دیجیتال به این نکته توجه داشته باشید:
امضای دیجیتال یک فناوری قانونی و معادل امضای دستی است که دولت اجرای آن را به «مراجع صدور گواهی دیجیتال یا CA (مخفف Certificate Authority)» واگذار کرده. این مراجع نیز مراحل ارائه و پیاده سازی این فناوری را به شرکت های فناور (که توانایی ارائه زیرساخت آن را داشته باشند) واگذار می کنند. سپس شرکت های فناور، زیرساخت امضای دیجیتال را در شرکت متقاضی پیاده سازی کرده و در نهایت شرکت متقاضی می تواند از این فناوری برای افزایش کیفیت خدمات استفاده کند تا مشتریانش راحت تر باشند. مشتریان نهایی از راحتی و سهولت امضای دیجیتال سود می برند (به جای مراجعه، با موبایل کارشان راه می افتد) و شرکت متقاضی هم از رضایت مشتری و افزایش سهم بازارش سود می برد.
به عبارت دیگر، اگر شخص حقیقی هستید، باید دقت داشته باشید که با توجه به تعدد سازمان ها و کسب و کارهایی که به آن مراجعه می کنید، ممکن است نیازمند چند گواهی امضای دیجیتال باشید. هر گواهی مطابق شرکت ارائه دهنده خاص خودش صادر می شود. طبیعتا بهترین شرکت ارائه دهنده آن خواهد بود که با بیشترین مراجع صدور گواهی دیجیتال و همچنین با بیشترین کسب و کارها در ارتباط باشد.
و در صورتی که شخص حقوقی هستید، حتما می دانید که شرکت های فناور و ارائه دهنده زیرساخت امضا دیجیتال با توجه به عواملی مثل جامعیت خدمات و میزان پوشش نیازهای تجاری در چهارچوب صنعت eKYC، میزان و تعدد ارتباط با مراجع صدور گواهی میانی عام، توانایی ارائه خدمات با بالاترین کیفیت، سابقه ارائه خدمات در بازارهای پیشین و… رتبه بندی می شوند.
حالا با توجه به آنچه گفته شد، اجازه بدهید ابتدا توضیحاتی برای کاربران حقیقی ارائه کنیم و سپس در لایه تخصصی تر به کاربران حقوقی بپردازیم.
کاربران حقیقی باید توجه داشته باشند که امضای دیجیتالی با امضای الکترونیکی یکی نیست (فقط یکی از زیرشاخه های آن است). امضای الکترونیکی شامل هر گونه اثر الکترونیکی از کاربر می شود که نشان دهنده تایید یک سند الکترونیکی باشد. به این ترتیب، به عنوان مثال، حتی زدن تیک گزینه «من این سند را قبول دارم» هم جزو امضای الکترونیکی به حساب می آید. بدیهی است که این مدل امضا از نظر امنیت بسیار ضعیف و مستعد جعل آسان است، به طوری که توصیه می کنیم به جای آن، به سراغ همان امضای سنتی بروید تا در آینده و در صورت بروز اختلاف، دردسر قانونی کمتری متوجه شما بشود.
امضای دیجیتال یکی از زیرشاخه های امضای الکترونیکی است که با فناوری های رمزنگاری پیشرفته و با استفاده از اطلاعات بیومتریک می تواند اثری منحصر به فرد روی یک سند الکترونیکی بگذارد. امنیت این امضا تا اندازه ای است که عملا غیرقابل جعل به حساب می آید و حتی از امضای سنتی و دستی هم بالاتر است. همچنین این امضا مطابق قانون تجارت الکترونیک که در سال 1382 شمسی وضع شده، کاملا مورد پذیرش در تمامی مراجع قانونی بوده و معادل امضای دستی است.
نحوه دریافت امضای دیجیتال
اگر شخص حقیقی هستید، باید دقت کنید که امضای دیجیتال را برای تأیید اسناد چه سازمانی لازم دارید و بررسی کنید که آیا سازمان مربوطه از زیرساخت امضای دیجیتال فراشناسا استفاده کرده است یا خیر. بهعبارتدیگر، شما فقط زمانی میتوانید از اپلیکیشن امضای دیجیتال فراشناسا استفاده کنید که طرف مورد معامله شما از زیرساخت امضای دیجیتال فراشناسا استفاده کرده باشد. اگر چنین بود اپلیکیشن امضای دیجیتال فراشناسا را نصب می کنید و از طریق این اپلیکیشن به راحتی و کاملا غیرحضوری و آنلاین و در عرض چند دقیقه می توانید گواهی امضا دیجیتال خود را دریافت کنید. مراحل دریافت امضای دیجیتال در اپلیکیشن فراشناسا آنقدر ساده و راحت هستند که نیازی به هیچ گونه آموزش جداگانه وجود ندارد. فقط توجه داشته باشید که باید اینترنت موبایلتان وصل باشد و نرم افزارهای ضد فیلتر هم خاموش باشند. اپلیکیشن امضا دیجیتال فراشناسا همچنین دارای بستری ارتباطی (چت و ارسال مدارک) است تا شما بتوانید در یک چهارچوب امن، اسناد خود را ارسال و دریافت کنید. ادامه صحبت را به کاربران حقوقی اختصاص می دهیم.
کاربران حقوقی باید توجه داشته باشند که تهیه زیرساخت فناوری امضای دیجیتال برای کسب و کار آن ها اصولا چه مزیتی به همراه دارد و در اولین قدم اصلا چه دردی را دوا می کند. هر کسب و کار با توجه به ماهیتش، فرایندهایش، صنعتی که در آن فعالیت می کند و چهارچوب و شرایط خاصی که دارد، ممکن است از این فناوری استفاده خاص خودش را ببرد. از طرفی، این فناوری آنقدر شناخته شده و واضح است که هر کسب و کاری به خوبی می تواند چند سرنخ برای بهره گیری از آن پیدا کند.
مزایای امضای دیجیتال فراشناسا
به طور کلی با استفاده از زیرساخت امضای دیجیتال شما قادر خواهید بود که فرایندهای کاغذی را کاهش بدهید. این مسئله به شما اجازه می دهد که از هزینه های اداری بکاهید و سرعت کار را افزایش بدهید؛ ضمن این که دقت کار نیز بالاتر می رود. از طرفی، استفاده از امضا دیجیتال جزو تحول دیجیتالی بازار به حساب می آید و به این طریق در واقع شما در حال افزایش سهم بازار آینده تان هستید. به کمک امضای دیجیتال می توانید بسیاری از خدماتی که پیش از این نیازمند حضور مشتری بودند، به صورت آنلاین ارائه کنید و رضایتمندی را بالا ببرید. حتی فراتر از این، شما به کمک امضای دیجیتال در واقع از قید و بند محدودیت های جغرافیایی رها میشوید؛ چرا که با وجود دیجیتالی شدن شرکت ها، همچنان اصل و هسته خدمات وابسته به حضور مشتریان هستند؛ اما به کمک امضا دیجیتال، شما قادر خواهید بود تا هر خدمتی را که می خواهید به هر کسی در جهان ارائه کنید؛ چرا که امضای دیجیتال نه فقط در ایران بلکه در تقریبا تمامی کشورها از نظر قانونی پذیرفته شده است.
برای انتخاب یک شرکت ارائه دهنده زیرساخت فناوری امضای دیجیتال، یکی از نکاتی که اهمیت زیادی دارد، ارتباط آن شرکت با مراجع صدور گواهی دیجیتال یا CA ها است. یکی از مزایایی که فراشناسا ارائه می کند این است با چند مرجع صدور گواهی میانی عام ارتباط دارد و به همین دلیل به خوبی می تواند در شرایطی که یکی از مراکز از شبکه خارج است یا به هر دلیلی امکان پاسخگویی ندارد، تداوم پاسخگویی به درخواست های سازمانی شما و مشتریانتان را حفظ کند.
قدرت زیرساختی و امکانات سخت افزاری یکی دیگر از مزایای سرویس امضای دیجیتال فراشناسا است. برند فراشناسا پیش از ارائه چنین فناوری هایی در فضای عمومی کسب و کار، سابقه ارائه زیرساخت لازم برای شبکه بانکی کشور را داشته است و به همین دلیل از نظر کیفیت و پاسخگویی فراتر از استانداردهای رایج بازار است.
برای درخواست زیرساخت امضای دیجیتال فراشناسا یا مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر، کافی است فرم ارائه شده در وبسایت رسمی فراشناسا را پر کنید تا کارشناسان این مجموعه با شما تماس بگیرند.
امضای دیجیتال چیست و چرا ایمن ترین نوع امضاست؟