گذر از تکنولوژیهای جا افتاده در جامعه به سمت روشهای جدید، همیشه برای مردم و به خصوص سازمانها دلهرهآور بوده و هست. اهمیت این اتفاق در رابطه با رایانش ابری یا پردازش ابری (cloud computing) و self-hosting بیشتر نمود پیدا میکند. سامانه احراز هویت هوش مصنوعی شرکت پارت که با نام فراشناسا شناخته میشود، یکی از بزرگترین سازمانها است. فراشناسا با کمک Api ابری، قابلیتهای گوناگونی از جمله خدمات احراز هویت غیر حضوری بیومتریک خود را با دقت بالای 97 درصد در فضای cloud ارائه کرده است. در این مقاله به مفاهیم کلیدی من جمله Api ، cloud و self-hosting پرداختهایم تا شما را با دنیای سامانه ابری بیشتر آشنا کنیم. پس اگر شما هم از آن دسته افراد هستید که همچنان تصور میکنید self-hosting گزینه بهتری برای سازمانتان است، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید!
Api چیست و چه کاربردی دارد؟
اگر تا به حال گذرتان به بلاگهای فناوری و چترومهای مهندسان کامپیوتر افتاده باشد حتما واژه Api را شنیدهاید. Api مخفف چیست؟ ای پی آی که در حقیقت مخفف واژه Application Programming Interface میباشد، کدی است که وظیفه ارتباط و اتصال دو برنامه نرمافزاری را بر عهده دارد. بگذارید با یک مثال ساده به Api نگاه کنیم. تعامل ما با رایانهها، برنامهها و وبسایتها با کمک یک رابط گرافیکی صورت میگیرد. نرمافزارها و عناصر آن هم برای ارتباط با یکدیگر به یک رابط نرمافزاری که همان Api است، نیاز دارند. APIها، فاقد ظاهری گرافیکی است.
بگذارید مثال سادهتری بزنیم! فرض کنید از طریق تلفن خود وارد شبکه اجتماعی لینکدین می شوید و به برنامه میگویید که مایل به دسترسی به حساب خود هستید. برنامه تلفن همراه با یک Api تماس میگیرد تا حساب لینکدین و اعتبارنامه شما را بازیابی کند. سپس لینکدین از یکی از سرورهای خود به این اطلاعات دسترسی پیدا کرده و داده ها را به برنامه تلفن همراه باز می گرداند. به این ترتیب یک Api ابری، کاربران نهایی را قادر میسازد تا به برنامه یا سرویس ارائه دهنده ابر مانند زیرساخت محاسبه، منابع ذخیره سازی یا ابزارهای نظارت، دسترسی داشته باشند.
Apiها که معمولا با یک داکیومنت همراه هستند، اهداف متعددی را دنبال میکنند. اما به طور کلی آنها میتوانند باعث افزایش سرعت و سادگی در توسعه نرمافزار شوند. توسعهدهندگان به کمک Apiها میتوانند نرمفزار خود را به دیگر برنامهها متصل کنند و معماری ساختاریافتهتری داشته باشند.
Cloud، سامانه ابری، ابر و پردازش ابری!
یکی از چیزهایی که امروزه بسیار مورد استقبال سازمانها قرار گرفته، کلود یا ابر است. cloud فضایی برای ذخیرهسازی دادهها است که با استفاده از اینترنت (با صرف نظر از اینکه با چه دستگاهی کار میکنید،) میتوانید به آن دسترسی پیدا کنید. در تعریفی سادهتر، رایانش ابری یعنی ذخیره و دسترسی به اطلاعاتی که بر روی فضایی در اینترنت و غیر از هارد دیسک سیستم شما قرار دارد.
self-host چیست؟
self-hosting به معنای اجرای یک برنامه و یا وبسایت بر روی سروری است که مدیریت تمام و کمال آن در دست شما است. در self-hosting مسئولیت نصب اولیه، نگهداری و بروزرسانی سختافزاری و نرمافزاری برنامهها بر عهده خود سازمان است و برای انتقال اطلاعات باید از دادهها پشتیبانگیری کنید.
مزایای استفاده از cloud computing در مقایسه با self-hosting چیست؟
ارائهدهندگان ایمیل مانند Gmail و Microsoft office 365 و ارائه دهندگان فضای ذخیرهسازی مثل گوگل درایو و دراپ باکس از شرکتهای بزرگی هستند که به شیوه کلود یا سامانه ابری فعالیت میکنند. در سال 2020، 6 مورد از هر 10 کسب و کار، مشاغل خود را به فضای ابری منتقل کردند. با توجه به اینکه 70 درصد شرکتهایی که از ابر استفاده میکنند، تا سال آینده بودجه خود را افزایش خواهند داد. 61 درصد از مشاغل فعالیت خود را در سال 2020 به ابر منتقل کردهاند. پیشبینی میشود ارزش بازار این حوزه تا سال 2025 به 800 دلار برسد. این ارقام، آمارهای قابل تاملی هستند که ما را بیشتر مجاب میکند تا دو میزبانی cloud و self-hosting را از زوایای مختلفی با یکدیگر مقایسه کنیم. با توجه به پارامترهای زیر میتوان مزایای کلود و سلف هاست را دریافت:
• نرمافزار (Software):
امروزه اکثر سیستم ها از یک نوع برنامه مبتنی بر وب یا روش دیگر استفاده میکنند. با این حساب، self-hostingها باید برای به اشتراکگذاری دادهها با کاربر از سرور اینترنت استفاده کنند. با این کار، بار سیستمهای خارجی افزایش یافته و نیاز به شبکه داخلی پیچیدهتری دارد. این در حالی است که زیرساخت سامانههای ابری توانایی مدیریت این چالش را حتی برای برنامه های SaaS و DaaS دارد.
• امنیت (Security):
سامانه ابری از سیستم عاملهای مبتنی بر یونیکس یا لینوکس استفاده میکنند. بنابراین نسبت به شبکههای رایانهای سنتی، آسیبپذیری کمتری در برابر حملات و بدافزارها دارند و انتخاب مناسبتری نسبت به self-hosting محسوب میشوند. پشتیبانگیری مداوم از دادهها نیز یکی دیگر از روشهایی است که سامانه ابری را ایمن می کند.
• دسترسی (Accessibility):
دسترسی به دادههای ذخیره شده بر روی ابر از هر مکانی که به اینترنت دسترسی داشته باشید، امکانپذیر است. در صورتی که سیستم خود میزبان، علاوه بر اتصال به اینترنت به راهاندازی VPN نیز نیاز دارد.
• هزینه (Cost):
یکی از مزیتهای مهم شبکههای پردازش ابری این است که هزینه آن برای سازمانها و به خصوص مشاغل کوچک بسیار ارزانتر از self-hosting است. سرورهای خود میزبان نیاز به نگهداری مداوم، ارتقاء سختافزاری و نرمافزاری دارند. پس در صورتی که بخواهید تجارت خود را گسترش دهید، هزینههای self-hosting نیز به همان میزان افزایش پیدا خواهد کرد. این در حالی است که در سرویسهای ابری، هزینههای نگهداری و تعمیر، عملا وجود نخواهد داشت.
• سازگاری با محیط زیست (Eco-friendly):
سیستمهای خود میزبان مجبورند برای بهبود عملکرد خود از سرورها و سختافزارهای زیادی استفاده کنند. محصولات جانبی که حضورشان برای محیط زیست مضر است. cloud در برابر self-hosting فیزیکی نیست و گاز مضر در هوا منتشر نمیکند. بنابراین در این بخش نیز، کلود بهتر از سیستمهای خود میزبان عمل میکند.
• انعطافپذیری (flexibility):
گاهی هزینهها و امکاناتی که توسعهدهندگان برای کسبوکار خود در نظر میگیرند، با خطا روبرو میشود. در سیستمهای کلود، هر گاه نیاز به منابع بیشتر داشته باشید و یا بخواهید آن را کاهش دهید؛ به راحتی قابل انجام است.
با توجه به نکاتی که در این مقاله به آن اشاره کردیم؛ سامانههای ابری انتخاب بهتری نسبت به سیستمهای خود میزبان به شمار میرود. بنابراین اگر همچنان از self-hostingها استفاده میکنید و به دنبال راهی برای کاهش هزینه و افزایش امنیت هستید، بهتر است کسبوکارتان را به ابر منتقل کنید.
آنچه که باید درباره خدمات و سامانه ابری فراشناسا بدانید!
سیستم احراز هویت فراشناسا به دو صورت کلود بیس و سلف هاست به مشتریان ارائه میشود. اکثر مشتریان از سامانه ابری فراشناسا استفاده میکنند. چون در این حالت میتوانند از خدمات پشتیبانی متمرکز و بروزرسانی بهتر آن بهره ببرند. این درحالی است که مشتریانی که از خدمات self-hosting استفاده میکنند، نمیتوانند از سایر خدمات ابری فراشناسا بهرهمند شوند.
منبع: سایت فراشناسا
سوالات خود را در قسمت دیدگاه از کارشناسان ما بپرسید.