واضح کردن تصاویر تار با استفاده از توانایی های هوش مصنوعی

واضح کردن تصاویر تار با استفاده از توانایی های هوش مصنوعی

میلاد حسینی
زمان مطالعه: 5 دقیقه آخرین بروزرسانی: 1402/05/24

محققان با استفاده از هوش مصنوعی توانسته‌اند به روشی نوین برای واضح کردن تصاویر تار دست یابند. در این روش می‌توان چندین پیکسل را  به یک تصویر با وضوح بالا از چهره تبدیل کرد. تیمی از دانشگاه دوک در ایالات متحده الگوریتمی را ایجاد کرده که می‌تواند از تصاویر مبهم و غیرقابل تشخیص افراد یک تصویر واقعی بسازد. این روش هشت برابر موثرتر از روش‌های قبلی است. سینتیا رودین” دانشمند علوم رایانه که سرپرستی این تحقیقات را بر عهده داشت می‌گوید: پیش از این هرگز تصاویری با این وضوح فوق‌العاده ایجاد نشده بودند. تصاویر تولید شده توسط هوش مصنوعی به افراد واقعی شباهت ندارند بلکه چهره‌هایی هستند که ممکن است واقعی به نظر برسند. بنابراین نمی‌توان برای شناسایی افراد از تصاویری که وضوح پایین دارند و به وسیله دوربین های امنیتی ضبط شده استفاده کرد.

سیستم PULSE که توسط دکتر رودین و تیم وی ایجاد شده است می تواند تصاویری خلق کند که تا ۶۴ برابر وضوح تصویر بیشتری نسبت به تصویر اصلی تار دارد. الگوریتم PULSE با مهندسی معکوس می‌تواند به چنین سطح وضوح بالایی دست یابد. با این روش، برخی از خصوصیات صورت افراد مانند مژه‌ها، دندان‌ها و چروک‌های پوست که امکان تشخیص آن‌ها در تصاویر بی‌کیفیت وجود ندارد در عکس نهایی با جزئیات زیاد، قابل تشخیص هستند.

واضح کردن تصاویر تار

در این روش سیستم پالس به جای اینکه با یک عکس با وضوح پایین و سپس افزایش تدریجی جزئیات آن شروع کند، تصاویر با کیفیت بالا را پیدا می‌کند و کیفیت آنها را کاهش می‌دهد سپس در بین آن‌ها به دنبال عکس‌هایی می‌گردد که در کیفیت پایین همانند عکس شطرنجی‌ای هستند که سیستم قصد دارد آن را واضح کند. این روش از دیگر روش های قبلی بهتر است.

این فناوری قدرت نظارت را بهبود می‌‌بخشد. یک سیستم تشخیص چهره که متصل به شبکه‌‌ای از دوربین‌هاست، می‌‌تواند به‌طور خودکار فرد را هنگام ورود و خروج ردیابی کند، حتی اگر هیچ اطلاعات دیگری درباره او در دسترس نباشد. یک سیستم تشخیص چهره که از یک پایگاه داده بزرگ تغذیه می‌‌شود، می‌‌تواند پلیس را قادر سازد تا مظنونان را با دوربین‌‌های موجود در شهر شناسایی کند. در سیستم‌‌های پیشرفته امنیتی، شناسایی هر چهره بر اساس ویژگی‌هایی انجام می‌‌شود که در طول زندگی فرد تغییر نمی‌‌کند؛ مانند اثرانگشت و DNA. نیروهای پلیس در تشخیص چهره باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرند؛ از جمله: سالخوردگی، جراحی پلاستیک، لوازم آرایشی، مصرف موادمخدر و زبان بدن. پس لازم است فناوری هوشمند و قوی در اختیار داشته باشند تا از هرگونه خطایی در این زمینه‌ها مبرا بمانند.

از نظر تئوری این سیستم می‌تواند در طیف گسترده‌ای از تصاویر از پزشکی و دنیای میکروسکوپی گرفته تا نجوم و تصویربرداری ماهواره‌‌‌ای به کار گرفته شود. این بدین معنی است که تصاویر کم‌کیفیت از دیگر سیارات و منظومه‌ شمسی، می‌توانند با وضوحی بالا به تصویر کشیده شوند. شما در این مورد چه فکر می‌کنید؟ آیا راهی برای دستیابی به تصاویری با کیفیت از سطح سیارات دوردست پیدا خواهد شد؟

تشخیص چهره برای بررسی هویت مسافرانی که قصد عبور از مرز را دارند، یکی از مهم‌‌ترین و اساسی‌ترین امکانات تحت اختیار دولت‌‌های حال حاضر است. به‌کارگیری این فناوری در مرزها به مرزبانان و پلیس امنیت کمک می‌کند تا چهره افراد را با عکس گذرنامه و شناسه‌‌ای که قبلاً در پرونده‌‌های دولتی ذخیره شده است، مقایسه کند. گمرک و مرزبانی ایالات متحده در تگزاس اعلام کرده است که این آژانس در حال معرفی فناوری بیومتریک چهره در بنادر ورودی است.

ایران نیز در دستیابی به فناوری هوش مصنوعی موفق بوده است. استفاده از این فناوری می‌‌تواند به پیشگیری از ورود مجرمان و خرابکاران به‌طور چشمگیری کمک کند. هوش مصنوعی فراشناسا قابلیت اجرای فناوری بیومتریک چهره در گیت‌‌های ورودی را دارد، تا لایه دیگری از امنیت و راحتی را برای عموم مسافران فراهم کند. تکنولوژی به‌کاررفته در فراشناسا می‌تواند به دقیق‌‌ترین شکل ممکن این ورودهای غیرمجاز را شناسایی کند و با استفاده از به‌روز‌‌ترین الگوریتم‌‌های تشخیص چهره، بدون کمترین خطایی، امنیت را در عبور و مرورهای مرزی برقرار کند. این فناوری کارآمد، دقیق و قابل اعتماد، می‌تواند از افسران آموزش‌دیده مرزبانی در تأیید هویت مسافران بین‌المللی، پشتیبانی کند.

یک سیستم یکپارچه که هر دقیقه، اطلاعات ورود و خروج افراد از مرز در آن به‌روزرسانی شود، اصلی‌‌ترین نیاز فرایندهای امنیتی مرزبانی ایران است. مجرمانی که با هدف انجام حملات خرابکارانه قصد ورود از مرزهای غربی کشور را دارند، در نبود یک سیستم یکپارچه این فرصت را می‌‌یابند که در صورت ناموفق‌بودن عملیات ورود از مرزهای غربی، با دورزدن خاک ایران، با تغییر پوشش یا گریم متفاوت صورت، از مرزهای شرقی کشور وارد شوند.

هوش مصنوعی فراشناسا درصورت استقرار در کل مرزهای ایران، با سامانه یکپارچه احراز هویت، مانع از ورود مجرمانی می‌‌شود که با دورزدن گیت‌‌های مرزی ایلام، قصد ورود از سمت پاکستان را دارند. این سامانه هوشمند، قادر است همه انواع چهره‌‌ها با هر نوع گریم و هر نوع ریش را تشخیص دهد. قدرت اصلی فراشناسا که آن را از رقبای خود متمایز می‌‌کند، همین یکپارچگی امنیتی و بهره‌گیری از آخرین فناوری‌‌های روز تشخیص چهره است؛ به‌طوری‌که در کسری از ثانیه، چهره مجرمان را شناسایی می‌کند و مانع ورود یا خروج آن‌ها از مرز می‌شود.