سفته الکترونیکی چیست؟ مزایای استفاده از سفته الکترونیکی یا همان سفته دیجیتال به جای سفته کاغذی چیست؟ و چگونه میتوان یک سفته الکترونیکی معتبر را دریافت نمود؟ سفته الکترونیک در پایان تیر و اوایل مرداد ماه سال 99 رونمایی شد. یکی از دلایل اصلی برای رونمایی از سفته دیجیتالی، محدودیت تردد در دوران کرونا و تسهیل ارائه خدمات بانکی و تجاری بود. چون در این شرایط، بسیاری از افراد نمیتوانستند تا بخشی از فعالیتهای تجاری خود را بدون ارائه سفته انجام بدهند و بخشی از چرخهی اقتصادی کسب و کار آنها به خطر میافتاد. پس از آن، وزیر اقتصاد درباره اجرایی شدن روند دریافت نسخه الکترونیکی سفته به طور رسمی صحبت کرد. اگر مایل هستید تا از کلیات و جزئیات روند دریافت سفتهی الکترونیکی مطلع شوید، همراه ما باشید.
نسخه الکترونیکی سفته چیست؟
ظاهر نسخه الکترونیکی سفته با نسخهی عادی آن، ممکن است تفاوتهای زیادی داشته باشد. سقف تعهد، سری و سریال مبلغ حق تمبر در نسخه الکترونیکی سفته استفاده میشود. البته این اطلاعات از سوی بانک مرکزی در اختیار سامانههای دریافت سفته الکترونیکی قرار میگیرد. بنابراین، به صحت و درستی اطلاعات آن میتوان اطمینان داشت. در ضمن، همانطور که نسخهی سادهی سفته در مقام دعوی و از نظر حقوقی قابل استناد است، نسخهی الکترونیکی سفته نیز دارای چنین اعتباری است. پس، با الکترونیکی شدن سفته نمیتوان از اهمیت بالای آن غافل شد.
سفته الکترونیکی چیست ؟
ماهیت سفته الکترونیکی با ماهیت سفتهی کاغذی تفاوتی ندارد. سفته الکترونیک هم یک نوع سند تجاری است. با این تفاوت که برای استفاده از سفته الکترونیکی نیازی نیست تا برگه سفته خریداری کنید و آن را ارائه بدهید. تمام اطلاعات مربوط به سفتهی الکترونیکی در فرآیندهای دیجیتالی در سامانهها ثبت میشوند. یکی از اهداف رونمایی از سفته الکترونیکی ، کاهش نیروهای انسانی برای انجام خدمات است. عدم نیاز به پیگیری مجدد برای دریافت سفته و عدم الزام برای مراجعه حضوری متقاضیان را میتوان از سایر مزیتهای سفته الکترونیکی یا همان سفته دیجیتالی دانست.
سفته دیجیتال را از چه سایتی دریافت کنیم؟
طرح سفته الکترونیکی (دیجیتال) که در سال 1399 به صورت آزمایشی اجرا شد و سپس، مورد تایید قرار گرفت؛ شامل فرآیندهایی بوده است. این فرآیندها باید توسط سایتها و سامانههای معتبر انجام شوند. البته در متن توافقنامه سفته الکترونیکی که از سوی وزیر اقتصاد ارائه شده، این موضوع هم عنوان شده بود. امضای دیجیتال، بانک ملی ایران، اداره کل اموال دولتی و اوراق بهادار وزارت امور اقتصادی و دارایی، فایل، فاوا و هیئت نظارت چاپ اوراق بهادار، هر کدام در یکی از مراحل فرایند الکترونیکی شدن سفته جای دارند.
معرفی سامانه دریافت سفته الکترونیکی
در حال حاضر پروژه صدور سفته الکترونیکی توسط فراشناسا تکمیل شده است و آماده ارائه به بانک ها، ارگان ها و سازمان ها می باشد. همچنین اپلیکیشن کاپ که یک سامانه قدرتگرفته از پلتفرم فراشناسا است، بزودی امکان صدور سفته ی الکترونیکی را برای کاربران خود فعال می کند. این اپلیکیشن میتواند در جایگاه بهترین سامانه دریافت سفته الکترونیکی قرار بگیرد. چون فرآیند احراز هویت در کاپ در سطوح امنیتی بالایی انجام میشود. زیرا که این امنیت توسط فراشناسا تامین می شود. در این شرایط، فراشناسا به متقاضیان کمک میکند تا از راه دور هم بتوانند از خدمات احراز هویت غیر حضوری بیومتریک فراشناسا استفاده کنند. همچنین، امور مالی و اداری مربوط به نسخه الکترونیکی سفته در کاپ با سرعت بالایی طی خواهند شد. به طوری که نیازی نیست تا برای دریافت سفته الکترونیکی اقدام کنید و نگران رفت و آمد در دوران کرونا باشید.
مزایای الکترونیکی شدن سفته چیست؟
سفته الکترونیکی (دیجیتال) که به تازگی در صنعت کشورمان جای گرفته، مزایای بسیاری را به همراه داشته است. ارائه سریعترین خدمات بدون اتلاف وقت، یکی از مزیتهای سفته الکترونیکی است. سایر مزایای سفتهی دیجیتال عبارتند از :
1- ممانعت از سوء استفاده
جرایمی که بابت دستبُرد در سفتههای الکترونیکی اتفاق میافتند، باعث شده است تا عدهی زیادی از مردم به دنبال راه دیگری باشند. اما اگر کاربردهای سفته را در تجارت بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که هیچ سند تجاری دیگری نمیتواند جایگزین آن شود. با الکترونیکی شدن سفته میتوان شاهد رویکرد شفاف سفته در حوزههای متفاوت بود. زیرا در سفته دیجیتال، امکان و حتی احتمال سوء استفاده برای افراد سودجو وجود ندارد. برای مثال، افرادی که سفته را برای پشتیبانی محل کار خود دریافت میکنند، نمیتوانند تغییراتی را در ظاهر آن ایجاد کنند. تغییر ارقام، پاک کردن بخشی از رقم سفته و یا گم شدن سفته در نوع دیجیتال آن وجود ندارد. به همین خاطر است که افراد با اطمینان خاطر میتوانند از ماهیت سفته استفاده کنند.
مزایای سفتهی دیجیتال در آن روی سکه هم دیده میشود. یعنی افرادی که برای دریافت سفته و ارائه آن به محل کار و یا محیط تجاری اقدام مینمایند، هیچ گاه نمیتوانند آن را انکار کنند. چون همهی اطلاعات سفته زیر نظر 3 سازمان مختلف وزارت امور اقتصادی، دارایی و بانکهای عامل چندین بار به طور کامل بررسی میشوند. سپس، درخواست متقاضیان به طور رسمی ثبت میشود. بنابراین، شرایطی برای انکار کردن دریافت و ارائه سفته وجود ندارد و جرایم به حداقل خواهد رسید.
2- شفافیت فعالیتهای اقتصادی برای وزارت امور اقتصادی و دارایی
چنانچه اگر مشکلی برای فعالیت تجاری کسب و کارها بعد از دریافت سفته به وجود آمد، به سادگی میتوان آن را پایش و رصد کرد. در صورتی که پیش از استفاده از برگه سفته به سادگی نمیشد به درخواستها و حتی جرایم به طور شفاف رسیدگی کرد. اکنون که فرصت استفاده از نسخه الکترونیکی سفته برای تمامی افراد واجد شرایط فراهم شده است، به راحتی و بدون دردسر میتوان فعالیتهای اقتصادی را رصد کرد و مانع از پیشرفت افراد سودجو شد. از منظر جلوگیری از پولشویی هم نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد که با وجود سفتهی دیجیتال نمیتوان شاهد نتایج خطرناک پولشویی و آسیب به اقتصاد کشور بود.
3- جلوگیری از صدور سفته و برات توسط افراد ممنوع المعامله
بعضی از افراد که شرایط مناسبی برای صدور سفته ندارند، در سالهای قبل میتوانستند به صورت غیر قانونی فعالیت داشته باشند. اما در حال حاضر، با وجود سفته الکترونیکی نمیتوانند فعالیت غیر قانونی خود را ادامه بدهند. چون همهی فعالیتهای تجاری افراد در خصوص دریافت سفته و برات زیر نظر مستقیم وزارت امور اقتصادی و دارایی انجام میشوند. به طوری که افراد ممنوعالمعامله نمیتوانند فعالیت خود را در جهت دریافت سفته الکترونیکی از پیش ببرند.
4- کاهش هزینههای متفرقه برای بانکها
دریافت سفته از بانک برای این مراکز میتواند هزینههای زیادی را در پی داشته باشد. همین که نیروهای انسانی باید برای ارائه سفته در تعامل با مشتریان باشند، برای آنها هزینهبردار است. علاوه براین، زمانی که بانک برای ارائه خدمات سفتهی عادی اختصاص میدهد، میتواند خیلی طاقتفرسا باشد. بخصوص در دوران کرونا که رفت و آمد افراد به مراکز بانکها و شعبهای مختلف آنها میتواند دغدغههای دیگری را برای افراد به دنبال داشته باشد.
مدارک مورد نیاز برای سفته الکترونیکی چیست؟
خرید سفته الکترونیک به مدارکی نیاز دارد. چون ابتدا باید فرد دریافت کنندهی سفته دیجیتال، احراز هویت شود. سپس، در مراحل بعدی، صلاحیت و شرایط وی برای دریافت سفته مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در نظر داشته باشید که برای دریافت سفته الکترونیکی باید مدارک همان شخص ارائه شود. در غیر اینصورت، فرد مرتکب تخلفات قانونی شده است. شماره موبایل، کد ملی، شماره حساب، اعداد و ارقام مبلغ، عنوان بانک عامل و تاریخ سررسید همان مدارک و اطلاعاتی هستند که باید در حین دریافت سفته الکترونیک در اختیار سامانههای معتبر قرار بگیرند.
هزینه سفته الکترونیکی در سال 1400
هزینه سفته الکترونیکی ممکن است در طی سالهای آتی تغییر داشته باشد و به روز شود. در سال 1400، هیچ تفاوت قیمتی بین سفته کاغذی و سفته الکترونیکی وجود ندارد. به بیانی دیگر، برجستهترین تفاوت میان سفته دیجیتال و نوع کاغذی آن، همان روند دریافت سفته است. در حال حاضر، هزینه سفته الکترونیکی همانند هزینه سفته کاغذی محاسبه میشود. به طوری که نیم هزارم از مبلغ سفته دیجیتالی را باید بپردازید. کمترین و بیشترین هزینه سفته الکترونیکی 1400 به ترتیب، 500 تومان و 50 هزار تومان است.
محاسبه آنلاین قیمت سفته چگونه است؟
بسیاری از صرافیها و مراکز دارای سیستم محاسباتی آنلاین برای قیمت سفته هستند. سادهترین راه برای محاسبه قیمت سفته همین است که تناسب ببندید. بدین صورت که مبلغ فروش سفته 6 میلیونی تومانی را براساس مبلغ فروش سفته 1 میلیون تومانی محاسبه کنید. در نهایت، شما به عدد 3000 تومان خواهید رسید.
جدول نرخ فروش سفته اینترنتی :
قیمت فروش سفته الکترونیکی | مبلغ اسمی سفته الکترونیکی |
500 تومان | 1 میلیون تومان |
2500 تومان | 5 میلیون تومان |
5000 تومان | 10 میلیون تومان |
10.000 تومان | 20 میلیون تومان |
25.000 تومان | 50 میلیون تومان |
50.000 تومان | 100 میلیون تومان |
مدت زمان لازم برای دریافت سفته الکترونیکی چقدر است؟
یکی از مزایای استفاده از سفته دیجیتال را میتوان دریافت آنی سفته دانست. به طوری که بعد از ارائه اطلاعات و مدارک میتوانید سفته را دریافت کنید. در صورتی که پیش از این، قرار بود تا بعد از چندین ساعت انتظار بکشید و کاغذ سفته را دریافت کنید.
سوالات متداول سفته الکترونیکی
افرادی که برای نخستین بار از سفته الکترونیکی استفاده میکنند، ممکن است با بحث ظهر نویسی آن آشنا نباشند. ظهر نویسی سفته الکترونیک با مراجعه به سامانه ثبت ظهر نویس سفته انجام میشود. با به همراه داشتن شناسه خزانه داری کل کشور یا کد یکتای سفته میتوانید در این سامانه اقدام به ظهر نویسی کنید.
به طور قطع نمیتوان گفت که برای دریافت سفته الکترونیکی نیاز به ضامن ندارید. در مواقع خاص، نیاز است تا اطلاعات ضامن و صادرکننده را در سامانه سفته الکترونیکی به ثبت برسانید.
همان مدارکی که برای فرد متقاضی سفته الکترونیک نیاز است، فرد ضامن هم باید داشته باشد.
به طور کلی، مدارک لازم برای دریافت سفته دیجیتال افراد حقیقی و حقوقی متفاوت خواهد بود.
پذیرنده سفته الکترونیکی همان فرد گیرندهی جدید است. دارنده سفته الکترونیکی در ظهر نویسی همان فردی است که سفته را دارد. پذیرنده سفته هم همان کسی است که دارنده قبلی سفته میخواهد در وجه وی تعهد نماید.
منبع : فراشناسا