امضای دیجیتال نسخه های الکترونیک (آئین رونمایی از طرح امضای دیجیتال پزشکی)

امضای دیجیتال نسخه های الکترونیک (آئین رونمایی از طرح امضای دیجیتال پزشکی)

فائزه حسین زاده
زمان مطالعه: 5 دقیقه آخرین بروزرسانی: 1403/04/21 1 دیدگاه

در تاریخ 13 شهریور 1401، خبری مبتنی بر ” با امضای دیجیتال، نسخه‌های الکترونیکی انکارناپذیر می‌شوند” در خبرگزاری صدا و سیما منتشر شد. راه اندازی سامانه امضای دیجیتال نسخه های الکترونیکی پزشکان، مهم‌ترین بخش این خبر بود. به واسطه همین نوع امضا در بستر موبایل، نسخه‌های الکترونیکی معتبر می‌شوند و از این پس، فرآیندهای سخت نسخه نویسی پزشکان تا حد زیادی، رفع خواهد شد. در ادامه‌ی این مطلب با جزئیات بیشتری از خبر رونمایی از امضای دیجیتال نسخه‌های الکترونیک پزشکان آشنا خواهید شد.

خبر رونمایی از امضای دیجیتال نسخ الکترونیک پزشکان


امضای دیجیتال از الزامات قانونی چهارم برنامه توسعه بوده و ردیف مشخصی برای اجرای آن در قانون برنامه بودجه 1401 در نظر گرفته شده است. با رونمایی از سامانه امضای دیجیتال، بهانه‌ای برای نسخه نویسی پزشکان وجود ندارد. در همین راستا، بسیاری از پزشکان به نسخه نویسی بدون امضای دیجیتال موافقت نداشتند. چرا که تعداد زیادی از این نسخه‌ها مورد سوء استفاده افراد غیرمجاز قرار می‌گرفتند.

پلتفرم فراشناسا، ارائه دهنده سرویس امضای دیجیتال برای سازمان‌ها و شرکت‌ها است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این سرویس، دکمه زیر را کلیک کنید.

نحوه عملکرد سامانه امضای دیجیتال نسخه های الکترونیکی


در سامانه امضای دیجیتال نسخه های الکترونیک، یک نام کاربری و رمز عبور در اختیار فرد پزشک قرار داده می‌شود که او فقط می‌تواند از طریق موبایل از سرویس امضا استفاده کند. با توجه به مشاهدات و تجربه پزشکان در راهکارهای قبلی، امکان سوء استفاده از این نام کاربری و رمز عبور وجود داشت. زیرا، هر فردی با این دو نوع اطلاعات می‌توانست به طور غیرقانونی به جای پزشک به پنل پرشکان دسترسی داشته باشد و بدون وجود امضای دیجیتال، نسخه پزشکی را صادر کند.

رونمایی از سامانه امضای دیجیتال نسخه های الکترونیکی

نسخه الکترونیکی که با امضای دیجیتال که از سوی پزشک صادر می‌شود، در مراجع حقوقی برای شکایت و استناد از اعتبار برخوردار است. با این حال، هنوز الزام قانونی برای استفاده از امضای الکترونیکی در نسخه پزشکان وجود ندارد. به محض اینکه سازمان‌های بیمه‌گر، الزام قانون امضای دیجیتال در نسخه‌های الکترونیکی را تایید کنند، همه‌ی اعضا موظف هستند که از این امضا استفاده کنند.

به بیانی دقیق‌تر، اگر سازمان‌های بیمه‌گر، پرداختی‌های خود را مبتنی بر الزام بر استفاده از امضای دیجیتال در نسخ الکترونیکی تایید کنند، پزشکان از امضای دیجیتال استفاده می‌کنند.

درراستای استفاده از امضای دیجیتال در تجویز نسخه‌های الکترونیکی، شورای اجرایی فناوری اطلاعات به سازمان نظان پزشکی، مهلت دوماهه داده است تا پس از 15 سال پیشنهاد استفاده از این امضا، قانونی و الزامی شود.

اگر امضای دیجیتال نسخه های الکترونیکی به 90 درصد از نظر استفاده نرسد، سازمان‌های بیمه‌گر پایه اصلی، درخواست را از سمت پزشک دریافت می‌کنند و از طرف وزارت بهداشت، گواهی امضا برای آن‌ها صادر می‌شود.

در پایان می‌بایست خاطر نشان کنیم که امضای الکترونیکی، تنها ۱۵۰ هزارتومان برای پزشکان هزینه دارد؛ (و لحظه‌ای صادر می‌شود) طرح ملی نسخه الکترونیک یک گام به اجرای کامل نزدیک‌تر می‌شود.

متن خبر در اینجا به پایان رسید. در ارتباط با همین موضوع، لازم است چندین نکته از نسخ الکترونیک و ارتباط آن با امضای دیجیتال را بررسی کنیم.

نسخ الکترونیکی باید چه شرایطی داشته باشند؟


شروط متعددی برای نسخه الکترونیکی پزشکان در نظر گرفته شده که مراکز درمانی، پزشکان و حتی بیماران می‌بایست نسبت به آن آگاهی داشته باشند. یکی از این شرایط مهم، وجود امضای دیجیتال برای نسخ الکترونیکی است که با نام امضای الکترونیکی از آن یاد شده است. این شرایط عبارتند از:

1 نسخه‌های الکترونیکی پزشکان زمانی قانونی هستند که امضای الکترونیکی پزشک در آن‌ها وجود داشته باشد.

2 تنها پزشک جزو افراد مجاز برای دریافت مجوز امضای الکترونیک است.

3 پزشک با ثبت نام در سایت سازمان، امکان صدور نسخ الکترونیکی را خواهد داشت.

4 برای دریافت امضای الکترونیکی توسط پزشک، نیازیبه عقد قرارداد با سازمان نیست.

5 نماد الکترونیک در نظام پزشکی شامل کارت هوشمند امضای الکترونیک، مجوز سامانه و مجوز طبابت است.

6 پزشکانی که نماد الکترونیک را دریافت کردند، می‌توانند فرآیند صدور نسخ الکترونیکی را انجام دهند.

7 اگر پزشک در حین صدور نسخه الکترونیکی با قطعی برق مواجه شد، ابتدا نسخه دستی را ثبت می‌کند. او بلافاصله در روز بعد موظف است تا اطلاعات نسخه را در سامانه ثبت کند.

8 فرآیند ویرایش نسخه نیاز به تا تایید دارد.

9 اگر پزشک به هر دلیلی امضای الکترونیکی خود را گم کرد، با مراجعه به همان سایت و از طریق میزکاری خود می‌تواند مشکل خود را برطرف کند. در صورتی که این راهکار نتوانست نیاز او را برطرف کند، باید با واحد فنی سازمان ارتباط برقرار کند.

10 در صورتی که کد ملی بیمار در سایت شناسایی نشد، بیمار موظف است که برای رفع مشکل به سازمان مراجعه کند.

منبع : فراشناسا

دیدگاهتان را بنویسید
نظرات کاربران
محمد حسن ساعدی
محمد حسن ساعدی
پاسخ

با سلام،
بسیار عالی